
W ostatni piątek września grupa uczniów z klas 6, 7 i 8 brała udział w zajęciach naukowych na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu. „Kolorowa biochemia”; „Czy w przyszłości przerzucimy się na jedzenie owadów?”; „Kleszcze, fakty i mity”; „Kompostuj i wytwarzaj biogaz na własne potrzeby”; „Sukces leży w labiryncie pomysłów” – to tematy zajęć, w których uczestniczyła młodzież. Czego dowiedzieli się i czego doświadczyli nasi uczniowie? Okazało się, że pierwszym laboratorium, w którym można odkrywać fascynujący świat biochemii jest kuchnia. Konsumpcja owadów jest korzystna dla naszej planety, a człowiekowi może dostarczyć cennych składników odżywczych. Chętne osoby miały okazję spróbować pokarmów z dodatkiem jadalnych owadów i przekonać się, czy jest to dla nich akceptowalna forma żywienia. Wiedza o tym jak chronić siebie i swoje czworonogi przed chorobami przenoszonymi przez kleszcze przyda się każdemu z nas. Odpady organiczne z gospodarstwa domowego są przydatne – można je efektywnie kompostować i biogazować i uzyskiwać z nich energię na własne potrzeby. Ciekawe jest też to, że swoją pasję i zainteresowania można zmienić w dobrze prosperujący biznes i mieć z niego dochody.










