![AKADEMIA UCZNIOWSKA -Patronat UAM Wydział Chemii nad naszą szkołą](https://www.skorzewo.edu.pl/wp-content/uploads/2023/06/IMG_20230419_131545_847-1.jpg)
Zainteresowani chemią uczniowie klas ósmych brali kolejny raz, w roku szkolnym 2022/2023, udział w XI edycji projektu organizowanego przez Wydział Chemii Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu. W ramach zaplanowanych działań uczniowie prowadzili badania dotyczące dodatków do żywności, a następnie przygotowywali wystąpienie podsumowujące wyniki swojej pracy. Swoją prezentację na temat roli emulgatorów w żywności mieli okazję przedstawić na gali finałowej podsumowującej część konkursową projektu, obok innych wybranych szkół. Oprócz tego mieli okazję wziąć udział w zajęciach laboratoryjnych na Wydziale Chemii UAM. Poznali w praktyce metody otrzymywanie soli, tworząc m.in. piękny podwodny ogród. Na innych zajęciach wcielili się w detektywów, wyjaśniając dzięki wiedzy chemicznej tajemnicę pewnej zbrodni.
![](https://www.skorzewo.edu.pl/wp-content/uploads/2023/06/IMG_20230419_131553_052-1.jpg)
![](https://www.skorzewo.edu.pl/wp-content/uploads/2023/06/IMG_20230419_131545_847-1.jpg)
![](https://www.skorzewo.edu.pl/wp-content/uploads/2023/06/IMG_20230419_135753_241-1.jpg)
![](https://www.skorzewo.edu.pl/wp-content/uploads/2023/06/IMG_20230331_120822_607-1.jpg)
![](https://www.skorzewo.edu.pl/wp-content/uploads/2023/06/IMG_20230331_120639_106-1.jpg)
![](https://www.skorzewo.edu.pl/wp-content/uploads/2023/06/IMG_20230331_102641_905-1-768x1024.jpg)
![](https://www.skorzewo.edu.pl/wp-content/uploads/2023/06/IMG_20230331_095846_547-1.jpg)