
We wtorek 8 kwietnia uczniowie klas 5c i 6a uczestniczyli w zajęciach na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu, organizowanych w ramach Festiwalu Nauki.
Uczniowie poznali wartości prozdrowotne dla organizmu człowieka oraz korzyści dla naszej planety, jakie wiążą się z konsumpcją owadów. Chętne osoby miały możliwość degustacji żywności z dodatkiem tych stawonogów. Dzieci dowiedziały się, że dbałość o zdrową glebę, odpowiedzialne stosowanie środków ochrony roślin oraz przestrzeganie zasad dobrostanu zwierząt to tylko niektóre z działań, które mają wpływ na bezpieczeństwo żywności. Poznały fakty i mity na temat zmian klimatu oraz dowody na wpływ działalności człowieka na globalne ocieplenie. Zainteresowane osoby nauczyły się podstawowych zasad udzielania pomocy psom i kotom w nagłych sytuacjach. Uczniowie uczestniczyli w warsztatach przybliżających temat niepełnosprawności, a dzięki specjalnym okularom mieli możliwość zobaczyć świat oczyma osób z różnymi chorobami oczu. Poznali również metody zabezpieczeń stosowane na polskich banknotach obiegowych.
Tematy różnorodne, ale wszystkie niezmiernie ciekawe!







